30.3.11

Ethan Frome

WHARTON, Edith, Pagès Editors, 148 p., 9,00 €

Wharton va viure entre els anys 1862 i 1937. Va nàixer a Nova York. És hereva literària de Henry James. Com ell, va deixar els EUA i es va traslladar a Europa. L’edat de la innocència, la seua novel•la més important, va aconseguir el Pulitzer. Malgrat això, Ethan Frome no és un llibre menor, conté aquell tipus d’històries profundes i aspres que ens pertorben fins i tot en les relectures; una novel•la de sentiments refrenats, d’afinitats i d’enemistats invisibles que se senten en el text a cada moment.


Tres són els personatges principals d'aquesta ficció. Ethan és un jove vell granger de 28 anys amb una vida totalment desgraciada; es veu obligat a renunciar als estudis i al seu futur professional per les malalties dels seus pares i de Zeena, la seua dona. La granja familiar no produeix a penes, viu en la pobresa però manté la inquietud pel coneixement. Es troba en un cercle tancat difícil d’alterar. El poble on viu és també part d’aquest anell, ofega totes les expectatives: no disposa de metge, no hi ha possibilitats de treball i, a l’hivern, sovint es queda incomunicat per la neu durant dies. Ethan necessita fugir d’un lloc així, com realment va fer Edith Wharton, que es va refugiar a França, lluny del conservadorisme de la societat nord-americana.

Zeena es va casar per pragmatisme, per cobrar un deute. Domina fredament la vida de la família, la vida del seu home. És dura, calculadora. Sap defensar el seu territori i les seues propietats sense sentiments. Ha decidit ser una malalta crònica i aprofita aquest paper per viure còmodament. És impenetrable. La seua vàlvula d’escapament és el consumisme, en aquest cas de medecines, d’atencions de metges cars i de llibres del ram.

Mattie és molt jove, al voltant dels 20 anys, sovint ingènua. És l’element que desequilibra les relacions de poder a la casa perquè fa recuperar el gust per la vida a Ethan. És cosina de Zeena i ha perdut la seua família. Li encomanen alliberar la seua parenta de les faenes pesades de la casa, però té un físic fràgil. Pel que fa al caràcter, al contrari que Zeena, és molt vital i expressiva.

Ethan és, per tant, l’únic individu sa en un medi poblat per persones malaltes o malaltisses, i és ell, com per condemna divina, l’encarregat de cuidar-les a totes, una tasca immensa. És un personatge esgarrat pels dubtes: es debatrà durant tot el text entre la infelicitat i la felicitat, entre la seguretat i la imprevisió, entre la covardia i el valor, i, a la fi, trobarà una resposta més o menys encertada. Crec que no cal dir que és un text molt recomanable. Als EUA és un clàssic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...