8.8.12

Una mort al sindicat


RICART, Raquel, Tàndem Edicions, València, 1999, 272 p., 8,50 €.
 
Raquel Ricart ha experiment en diversos registres abans d’arribar a la magnífica novel·la Les ratlles de la vida: ha escrit molta novel·la juvenil amb qualitat i també va publicar un text del gènere negre l’any 1999, aquest que comente ara.

L’argument n’és el següent. Hi ha hagut una mort, que sembla un assassinat, al despatx del secretari general d’un sindicat influent. Miquel, el detectiu protagonista, narrarà la investigació en primera persona. En les recerques, tindrà l’ajuda de la seua germana Assumpta, que s’encarrega de la neteja del sindicat, i del seu amic Carles, psicòleg, ajudant i confident.

El relat no és tan sols l’esclariment dels fets, sinó també la pintura de la vida nocturna de la València d’aquesta època i la de la desafortunada vida amorosa del protagonista. I és que en l’obra es fa paròdia dels elements bàsics de la novel·la negra. Miquel és tot un antiheroi: és prematurament calb, baixet i amb uns atacs d’al·lèrgia molt violents en els moments sentimentals més compromesos. Aquestes característiques fan que, al contrari que els herois del gènere, no tinga gens d’èxit entre les dones. L’humor continu és, així, un dels ingredients fonamentals del còctel però també la fluïdesa dels diàlegs i l’anàlisi dels sentiments, un element menys comú en aquest tipus de ficcions.
  
En resum, una novel·leta entretinguda i ben construïda: una curiositat dels inicis de l’autora. Cal tenir en compte que des del web de l’editorial sembla que es dirigisca al públic juvenil: «Edat recomanada: a partir de 14 anys» hi diu; tot i que és adequada també per a adults. S’hi pot observar el llarg camí que Raquel Ricart ha recorregut fins a la seua prosa actual. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...